Povrat poreza hitno mijenja zakone

Bez autora
Mar 08 2011

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku. Prema saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, razlog hitne izmjene zakona su novi rokovi utvrđeni za postupke povrata preplaćenih poreza na dohodak za 2010. godinu, jer se “iz objektivnih razloga” važeći rokovi ne mogu ispoštovati. Budući se postupak povrata preplaćenog poreza poreskim obveznicima, koji se provodi po procedurama propisanim Zakonom o poreznoj upravi FBiH i kantonalnim propisima, pokazao vrlo složenim i dugotrajnim, ukazala se potreba hitne izmjene zakonskog roka za povrat, pa je umjesto 20. aprila tekuće za prethodnu godinu, predloženo da to bude 31. decembar tekuće godine za prethodnu godinu.

Povrat poreza hitno mijenja zakoneVlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.

Prema saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, razlog hitne izmjene zakona su novi rokovi utvrđeni za postupke povrata preplaćenih poreza na dohodak za 2010. godinu, jer se “iz objektivnih razloga” važeći rokovi ne mogu ispoštovati.

Budući se postupak povrata preplaćenog poreza poreskim obveznicima, koji se provodi po procedurama propisanim Zakonom o poreznoj upravi FBiH i kantonalnim propisima, pokazao vrlo složenim i dugotrajnim, ukazala se potreba hitne izmjene zakonskog roka za povrat, pa je umjesto 20. aprila tekuće za prethodnu godinu, predloženo da to bude 31. decembar tekuće godine za prethodnu godinu.

Na ovaj način bi se Poreznoj upravi FBiH i nadležnim kantonalnim ministarstvima finansija ostavilo dovoljno vremena za obradu godišnjih poreznih prijava, kontrolu dostavljene dokumentacije o poreznim olakšicama i za donošenje rješenja o utvrđivanju prava na povrat poreza.

Time bi i nadležna kantonalna ministarstva finansija imala dovoljno vremena za realizaciju povrata, odnosno vraćanje preplaćenih iznosa poreskim obveznicima u skladu sa propisima na području na kojem obveznik ima prebivalište, stoji u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik